Je hebt een idee voor een (nieuw) elektronisch product. Je wilt dit product snel ontwikkelen, zodat je het kunt gaan verkopen. Projectontwikkeling van idee tot eindproduct vergt minimaal 6 maanden tot maximaal 2 jaar. Start dus op tijd.
Er zijn manieren om de doorlooptijd te verkorten zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je eindproduct.
Er zijn echter ook fasen in het ontwikkelproces die relatief meer tijd kosten, maar op de lange termijn zorgen voor een eindproduct van hogere kwaliteit. Hierdoor is de kans op mankementen achteraf en hogere servicekosten kleiner.
Behaal winst met een goed ontwerp
Start met een complete productdefinitie
Je start altijd met de productdefinitie: Welke markt ga je met je elektronische product bedienen? Voor welke regio of situatie? Wat zijn de belangrijkste functies? Hoe moet je product reageren in bepaalde situaties? Ga onderzoeken of de productdefinitie wel volstaat. Is het compleet? Dan ga je door naar de onderzoeksfase.
Onderzoek de mogelijkheden
In de onderzoeksfase kijk je naar hoe je jouw elektronische product zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunt ontwikkelen. Welke oplossingsrichtingen kun je onderscheiden? Kun je een proof-concept bouwen? Met welke onderdelen doe je dat?
Bestaande technieken
Daarnaast kun je winst behalen op de technieken die je gebruikt. Werken met bestaande technieken scheelt tijd. Bekijk daarbij op voorhand welke technische onderdelen leverbaar zijn pas hierop, indien mogelijk, het ontwerp of de planning aan.
Nieuwe technieken
Nieuwe technieken kosten meer tijd, omdat ze een leercurve vergen: zowel voor de eindgebruiker als voor de engineer. Voor de eindgebruiker doordat er gaandeweg vaak nieuwe ideeën en toepassingsgebieden ontstaan. En voor de engineer doordat technische complicaties opgelost moeten worden.
Schep de kaders van de ontwikkeling
Met het FTO (Functioneel Technisch Ontwerp) scheppen je de kaders van de ontwikkeling. In dit document zetten we de specificaties van PCBA en de randvoorwaarden waaraan deze moet voldoen. Daarnaast beschrijven we de functies van de PCBA. Hoe iets moet functioneren en welke handelingen je moet doen om bijvoorbeeld een machine te laten werken om het gewenste resultaat te krijgen.
Tackle fouten door te testen
Prototype: haal de ontwikkelfouten eruit
Als het ontwerp is goedgekeurd, starten we met het bouwen van het prototype. Deze heeft als doel de ontwerpfouten, mede ten aanzien van veiligheid, uit het ontwerp te halen. Als we deze fouten hier al tackelen, scheelt dat een hoop tijd later in het productieproces.
Nulserie: breed testen van de functionaliteit
Als het prototype is goedgekeurd, start je met de nulserie. Deze serie heeft als doel de functionaliteit breder te testen en het product aan de daadwerkelijke omgeving bloot te stellen.
Maak een testgroep bestaande uit jouw primaire doelgroep en geef daarbij aan wat/waarop zij moeten testen. Dit geeft inzicht in de betrouwbaarheid van je product. Zo zie je al voor ingebruikname van het eindproduct in welke condities hij wel en niet overeind blijft.
Verwerk feedback over elektronische functies
Hoe ervaart jouw doelgroep het testproduct? Waar lopen ze tegenaan? Missen ze nog iets? De uitkomsten van de de testen verwerk je in het uiteindelijke prototype. Dit is dan de basis voor jouw eindproduct.
Testen, testen, testen
We voeren ondere andere burn-in testen uit op het prototype. Dit betekent dat we jouw prototype langdurig en grondig testen om ontwerpfouten op te sporen en op te lossen.
Andere mogelijke testen en onderzoeken:
- X-ray (röntgen)
- Klimaattesten
- Overspanning
- Elektrische tests
- Tests op door de klant aangegeven specificaties.
Daarbij maakt Expice de software in een statemachine. Dit zorgt ervoor dat het robuust wordt. Verder dien je er vanaf het eerste prototype rekening mee te houden dat hardware aan de EMC en ESD keuring voldoet.
Houd rekening met eventuele keuringen
Als jouw prototype gekeurd moet worden of je deze wilt laten keuren, kan dit zomaar 2 maanden in beslag nemen.
In de ontwerp- en bouwfase dien je al rekening houden met deze keuringen. Het is zonde als in deze fase blijkt dat jouw product niet aan de standaarden voldoet. In dat geval moet je weer terug naar de tekentafel, waardoor de doorlooptijd langer wordt en de kosten oplopen.
Daarom is het slim om ook altijd een pre-compliance test te doen: een test die je uitvoert voordat jouw elektronische product naar keuringsinstanties gaat. Dit scheelt je uiteindelijk tijd en geld.
Hoe bepaal je welke partij bij jou past?
Het is belangrijk dat je samen met jouw ontwikkelaar een goede omschrijving opstelt van het beoogde eindproduct. Met name in termen van functionaliteit en toepassingsomgeving, ook wel bekend als FTO (Functioneel Technisch Ontwerp).
Hoe uitgebreider je dit initieel uitdenkt, hoe meer inzicht je krijgt in de (on)mogelijkheden van het eindproduct. Dat scheelt tegenvallers later in het proces en zorgt ervoor dat een ontwerp ook echt produceerbaar is.
Tijdens het ontwerpproces is afstemming en overleg met de productie-engineer enorm belangrijk. Dit zorgt voor een goed, efficiënt en betrouwbaar eindproduct van hoge kwaliteit. En een product dat makkelijk kan worden gereproduceerd. Als laatste is het enorm belangrijk dat duidelijk is wie de proceseigenaar is. Dat is de persoon aan wie jouw producent al zijn vragen kan stellen en er van op aan kan dat hij het juiste antwoord terug krijgt.
Jouw prototype laten ontwikkelen door Expice?
Bij Expice krijg je altijd een werkend prototype in handen. Wij hechten veel waarde aan heldere communicatie en goede afspraken. Je zult bij ons niet snel ‘nee’ horen. We denken altijd met je mee voor de beste oplossing!
Meer weten over wat Expice voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of dien een terugbelverzoek in.