Aan de hand van deze 4 stappen ontwikkel jij een marktbestendig en elektronisch product.
- Het ontwikkelproces
- De bouwfase
- Het keuringsproces
- Productie
1. Het ontwikkelproces
Het is belangrijk op tijd te beginnen met het ontwikkelen van het prototype. Er zijn manieren om de doorlooptijd te verkorten zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van je eindproduct.
Er zijn echter ook fasen in het ontwikkelproces die relatief meer tijd kosten, maar op de lange termijn zorgen voor een eindproduct van hogere kwaliteit. Hierdoor is de kans op mankementen achteraf en hogere servicekosten kleiner.
Productdefinitie
Expice start met de productdefinitie: Welke markt ga je met je elektronische product bedienen? Voor welke regio of situatie? Wat zijn de belangrijkste functies? Hoe moet je product reageren in bepaalde situaties? Ga onderzoeken of de productdefinitie wel volstaat. Is het compleet? Dan gaan we door naar de onderzoeksfase.
Vooronderzoek
In de onderzoeksfase kijken we naar hoe we jouw elektronische oplossing zo efficiënt en duurzaam mogelijk kunt ontwikkelen. Welke oplossingsrichtingen kunnen we onderscheiden? Kunnen we een proof-concept bouwen? Met welke onderdelen doen we dat?
Daarnaast kun je winst behalen op de technieken die je gebruikt. Werken met bestaande technieken scheelt tijd. Ook bekijken we van tevoren welke technische onderdelen leverbaar zijn passen hierop, indien mogelijk, het ontwerp of de planning aan.
Nieuwe technieken kosten meer tijd, omdat ze een leercurve vergen: zowel voor de eindgebruiker als voor de engineer. Voor de eindgebruiker doordat er gaandeweg vaak nieuwe ideeën en toepassingsgebieden ontstaan. En voor de engineer doordat technische complicaties opgelost moeten worden.
Functioneel technisch ontwerp (FTO)
Met het FTO scheppen we de kaders van de ontwikkeling. In dit document zetten we de specificaties van PCBA en de randvoorwaarden waaraan deze moet voldoen. Daarnaast beschrijven we de functies van de PCBA. Hoe iets moet functioneren en welke handelingen je moet doen om bijvoorbeeld een machine te laten werken om het gewenste resultaat te krijgen.
2. De bouwfase
Het prototype
Als het ontwerp is goedgekeurd, starten we met het bouwen van het prototype. Deze heeft als doel de ontwerpfouten, mede ten aanzien van veiligheid, uit het ontwerp te halen. Als we deze fouten hier al tackelen, scheelt dat een hoop tijd later in het productieproces.
De nulserie
Als het prototype is goedgekeurd, starten we met de nulserie. Deze serie heeft als doel de functionaliteit breder te testen en het product aan de daadwerkelijke omgeving bloot te stellen.
We maken een testgroep bestaande uit jouw primaire doelgroep en geven daarbij aan wat/waarop zij moeten testen. Dit geeft inzicht in de betrouwbaarheid van je product. Zo zien we al voor ingebruikname van het eindproduct in welke condities hij wel en niet overeind blijft.
Feedback elektronische functies verwerken
Hoe ervaart jouw doelgroep het testproduct? Waar lopen ze tegenaan? Als bepaalde elektronische functies niet optimaal werken, passen we die in deze fase aan. Dit is dan de basis voor jouw eindproduct.
Pre-compliance test
We kunnen een pre-compliance test uitvoeren voordat jouw elektronische product naar de keuringsinstanties gaat. Dit kan een hoop tijd en geld schelen. We kunnen dan bijvoorbeeld testen hoeveel straling er van het elektronische product afkomt en of dit wel aan de situatievereisten voldoet.
Testen, testen, testen
We voeren ondere andere burn-in testen uit op het prototype. Dit betekent dat we jouw prototype langdurig en grondig testen om ontwerpfouten op te sporen en op te lossen.
Andere mogelijke testen en onderzoeken:
- X-ray (röntgen)
- Klimaattesten
- Overspanning
- Elektrische tests
- Tests die door jou, als opdrachtgever, zijn aangegeven
Daarbij maakt Expice de software in een statemachine. Dit zorgt voor een robuust prototype. Verder houden we er vanaf het eerste prototype rekening mee dat hardware aan de EMC en ESD keuring voldoet.
3. Het keuringsproces
Als jouw prototype gekeurd moet worden of je deze wilt laten keuren, kan dit zomaar 2 maanden in beslag nemen.
In de ontwerp- en bouwfase adviseren we je al rekening houden met deze keuringen. Het is zonde als in deze fase blijkt dat jouw product niet aan de standaarden voldoet. In dat geval moet je weer terug naar de tekentafel, waardoor de doorlooptijd langer wordt en de kosten oplopen.
Daarom adviseren we je ook altijd een pre-compliance test te doen: een test die we uitvoeren voordat we de ‘echte’ testen uitvoeren. Dit scheelt je uiteindelijk tijd en geld.
4. Productie
Wij hebben zowel de ontwikkeling als de productie in huis om elke PCB te ontwikkelen én te produceren. Van simpele PCB’s met enkele componenten tot geavanceerde PCB’s waar software voor geschreven moet worden (embedded systems).
Na ontwikkeling van jouw product kunnen we snel schakelen en produceren.
Heb jij hulp nodig bij de ontwikkeling of productie van jouw prototype of elektrische product? Neem dan contact met ons op!