De kosten van het ontwikkelen van een prototype kunnen enorm verschillen. Van een eenvoudig ontwerp tot complex ontwerp varieert dit tussen de 10.000 en 100.000 euro.
Een product ontwerpen is een prachtig proces. Vanuit een idee wordt een fysiek functionerend product geboren. Dit proces vergt veel focus en inspanning. Want als het makkelijk zou zijn dan was het er al.
Factoren die invloed hebben op de kosten
Verschillende factoren hebben invloed op de kosten van jouw prototype. Op de ene factor heb je meer invloed dan op de andere. De kwaliteit van het prototype heeft enorm veel invloed op de ontwikkelingskosten voor het uiteindelijke eindproduct: hoe hoger de kwaliteit, hoe lager de kosten later.
De ontwerpstappen
De tijd die je besteed aan onderzoeken, ontwerpen en testen van het prototype brengen de meeste kosten met zich mee. Deels tijdens het ontwerpproces, maar vooral nadat het ontwerp productiegereed is. Dan komen de kosten van keuring en certificering daar nog bij.
De volgende ontwerpstappen kun je in hoofdlijnen vaststellen:
- Projectdefinitie
- Wat is het probleem dat moet worden opgelost?
- Voor welke markt?
- Voor welke regio of situatie?
- Wat zijn de belangrijkste functies?
- Onderzoek en bouw proof-of-concept
- Welke oplossingsrichtingen zijn te onderscheiden?
- Kan een proof-concept gebouwd worden?
- Met welke onderdelen?
- Ontwerp- en ontwikkelingsfase
- Tekenen van een prototype
- Bouwen van een prototype
- Testfase
- Labtesten en veldtesten
- Cycli van productaanpassingen en keuringstesten
Factoren buiten de ontwikkeling om
Start met het doen van goed onderzoek naar de stand van de techniek. Denk daarbij onder andere aan het toepassen van bestaande, bewezen bouwblokken. Zo voorkom je dat een ontwerp te veel ontwikkeltijd vergt.
Daarnaast is het goed je te realiseren dat ontwikkeling niet alleen eenmalig geld kost (non-recurring engineeringskosten, NRE). Als je een product op de markt brengt, begin je met kosten voor de productintroductie.
Verder is onvoldoende testen een bedreiging voor het succes. Als het product eenmaal in gebruik is, kunnen serviceproblemen ontstaan. Om dit te minimaliseren is het belangrijk voldoende tijd voor testen te reserveren.
Hoe bepaal je welke partij bij jou past?
Het is belangrijk dat jouw ontwikkelaar samen met jou een goede omschrijving opstelt van het beoogde product. Met name in termen van functionaliteit en toepassingsomgeving.
Hoe uitgebreider je dit initieel uitdenkt, hoe meer inzicht je krijgt in de (on)mogelijkheden van het eindproduct. Dat scheelt tegenvallers later in het proces. En zorgt dat een ontwerp ook echt produceerbaar is.
Tijdens het ontwerpproces is afstemming en overleg met de productie-engineer enorm belangrijk. Dit zorgt voor een goed, efficiënt en betrouwbaar eindproduct. En een product dat makkelijk kan worden gereproduceerd.
Onze tips voor een efficiënt ontwikkelproces
Tip 1: Doe zelf het voorwerk
Heb je de tijd? Zoek dan zoveel mogelijk zelf uit. Kom met uitgewerkte wensen en technische resultaten en/of voorbeelden. Doe marktonderzoek en zorg dat je een onderscheidend product gaat maken.
Tip 2: Zorg voor een goede omschrijving
Werk je in een grote organisatie? Zorg dan voor een goede omschrijving met functionaliteit waaraan het product uiteindelijk aan moet voldoen.
Tip 3: Kies kwaliteit boven zuinigheid
Onderhoud of vervanging van defecte onderdelen betekent soms stilstand van een productielijn. Dit noemen we Mean Time Between Failure (MTBF). De kosten kunnen dan hoog oplopen. Kwaliteitseisen zijn daarom uiteindelijk veel belangrijker dan het design of de kosten van een product.
Jouw prototype laten ontwikkelen door Expice?
Wij hechten veel waarde aan heldere communicatie en goede afspraken. Je zult bij ons niet snel ‘nee’ horen. We denken altijd met je mee voor de beste oplossing!
Meer weten over wat Expice voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of dien een terugbelverzoek in.